quinta-feira, 28 de junho de 2012

Biblioteca Koraes românește

Koraes este biblioteca publică centrală din Chios. O instituţie istorică, a cărei origine merge în urmă în 1792, este una dintre cele mai vechi şi mari biblioteci din Grecia. Iniţial, bilbioteca a fost o anexă a Mareţii Şcoli din Chios. Prima ei colecţie a constat în cărţi aparţinând lui Adamantios Koraes şi altor intelectuali greci din străinătate. În urma distrugerii bibliotecii din timpul masacrului din Chios în 1822, Koraes a trimis multe cărţi pentru a contribui la refacerea colecţiei. În 1833, Adamantios Koraes s-a stins din viaţă. În testamentul său, a stipulat ca o parte considerabilă din colecţia sa de cărţi şi manuscrise să fie trimisă în Chios.

În 1881, un cutremur devastant a lovit insula Chios. Având în vedere gradul distrugerilor, s-a luat decizia de a găzdui biblioteca în clădirea actuală. În 1948, Philip Argenti a finanţat construcţia celui de al doilea etaj al bibliotecii. Între 1975 şi 1978, clădirea a fost extinsă şi modernizată pentru a găzdui colecţia folclorică a lui Argenti. Pe parcursul anilor, biblioteca a reuşit să achiziţioneze cărţi importante, manuscrise, periodice, ziare, picturi, monede, hărţi şi alte obiecte de mare valoare, donaţii ale distinşilor intelectuali.
Una dintre cele mai de valoare comori ale bibliotecii este Descrierea Egiptului (Description de l’Égypte), o serie de 14 volume ilustrate, publicată între 1809 şi 1822, donată de Napoleon în onoarea lui Adamantios Koraes.

Născut în 1748, Adamantios Koraes a studiat medicina în Montpellier în Franta, după care s-a mutat în Paris în 1788. Koraes nu a practicat niciodată medicina. În schimb, a devnit un psiholog genial şi unul dintre instigatorii intelectuali ai Revoluţiei Greceşti din 1821. Ţara sa mamă, aflată sub suzeranitatea Imperiului Otoman, şi mult iubitul său oraş Chios au fost constant în gândurile sale. 

Translated by Raluca Gramschi
 

Nenhum comentário:

Postar um comentário